Jan Terlouw in gesprek met kinderen over oorlog en vrede.

Jan Terlouw in gesprek met kinderen over oorlog

 – Acht kinderen uit Druten kregen zondag de mogelijkheid om Jan Terlouw in het Agora Theater vragen te stellen over oorlog en over zijn boek ‘Oorlogswinter’, die hij vijftig jaar geleden heeft geschreven. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen weten dat oorlog gebeurd en dat je alles moet doen om te voorkomen dat het hier ook uitbreekt”, vertelt Terlouw.

Bekijk hier hoe de kinderen in gesprek gingen met schrijver Jan Terlouw. Tekst gaat daarna verder:

 

 

Vragen van kinderen

Oorlogswinter gaat over de 15-jarige Michiel die tijdens de hongerwinter van 1944 gaandeweg steeds verder betrokken raakt bij illegale activiteiten. Naast een boek is er ook een film. Voorafgaand hebben de kinderen deze bekeken en daarna was het tijd voor vragen.

Zo stelde Mirthe de vraag of het personage Michiel gebaseerd is op het verhaal van Terlouw zelf of van iemand anders. “Het zijn stukjes die Terlouw zelf heeft meegemaakt, maar ook van anderen”, vertelt Mirthe.

Terlouw was zeer te spreken over de vragen. “Ik vond de vragen allemaal heel goed. Het is fijn om te merken dat kinderen zich willen verdiepen en goede vragen bedenken”, zegt de schrijver enthousiast.

Herinneringen Tweede Wereldoorlog

Terlouw heeft de Tweede Wereldoorlog zelf als tiener meegemaakt. In die tijd was hij bang dat zijn vader zou worden doodgeschoten. “Ik was toen ontzettend angstig. Ook heb ik meerdere keren moeten schuilen voor bombardementen. Als je dan tegen de hooiberg aanligt en denkt: ‘nou dan ben ik wel aardig beschermd’. Die momenten vergeet je niet.”

Deze herinneringen komen door de oorlog in Oekraïne nu vaak in hem naar boven. “Ik herken heel veel dingen die ik op de televisie zie, omdat ze toen ook gebeurde in Nederland. Maar vooral vind ik het vreselijk dat we in 2022 nog altijd niet beter hebben geleerd en beter weten”, aldus Terlouw. Daarom is het volgens de schrijver belangrijk om die verhalen te blijven vertellen.

Opbrengst

De opbrengst van deze middag zal worden besteed aan een dagje uit naar De Efteling voor vluchtelingen uit Oekraïne die in Druten verblijven.

https://www.rn7.nl/24643-jan-terlouw-in-gesprek-met-kinderen-over-oorlog